Cabauwse Jacobsroute

Jaren geleden heb ik deze wandeling voor het eerst gelopen. Eén van de vele mooie routes in de Krimpenerwaard.
De papieren versie die ik had bewaard was nog zonder wandelknooppunten. Tegenwoordig ben ik daar een echte fan van en probeer naast de route ook altijd de knooppunten erbij te zoeken. Via de app van route.nl gaat dit perfect.

De Cabauwse Jacobsroute gaat door het Groene Hart. Wandelend door weilanden, langs de Vlist en een stukje Schoonhoven krijg je een goede indruk van de omgeving. De route begint oorspronkelijk in Schoonhoven. Maar ik start bij de Slangeweg in Polsbroek.

In de beschrijving staat “De Cabauwse Jabobsroute is een visitekaartje van het Groene Hart”. En daar ben ik het 100% mee eens. Je wandelt langs een schilderachtig riviertje en over houtkaden dwars door het open weidelandschap. Rust en ruimte bepalen de sfeer. Het heden lijkt op sommige plekken ver weg. Zo staan er langs de Vlist bijvoorbeeld nog steeds houten elektriciteitspalen die je bijna nergens meer ziet.

Vanaf Polsbroek wandel je over houtkaden dwars door de polders. Langs de kades staan veel knotwilgen en elzen. De knotwilgen zijn net gesnoeid. Langs de kanten liggen takkenbossen te wachten om te worden opgehaald.

De houtkaden markeren de grenzen van de landbouwpercelen. Lage dijkjes die de boeren in de middeleeuwen hebben gemaakt om het water tegen te houden. Aan de ene kant de Lopikerwaard en aan de andere de Krimpenerwaard. Midden in de polder staat de Middelste Molen van Cabauw (1773). Eromheen hebben tientallen zwanen een plekje gevonden om even te rusten.

Het volgende deel van het pad gaat over een oud kerkpad. Dit pad loopt naar de in 1928 gebouwde Jacobskerk in Cabauw. De kerk is gewijd aan de apostel Jacobus. Relikwieën van hem worden bewaard in de Noord-Spaanse stad Santiago de Compostella. De kans bestaat dat Cabauw een pleisterplaats was op de pelgrimsroute naar Santiago. Best bijzonder in deze voornamelijk protestante Krimpenerwaard.

Van Cabauw loop ik richting Schoonhoven. Langs de Lopikwetering. Deze rivier voert het regenwater af naar de Nieuwe Maas en uiteindelijk naar de Noordzee. In het verleden was het net als de Vlist een veenriviertje. Het valt op dat de slootjes en weilanden op 3 verschillende hoogtes liggen. Waarom dit zo is heb ik nergens terug kunnen vinden.

In Schoonhoven maken we een stop bij Brasserie Springer. Helaas, door de lockdown geen uitgebreide lunch. Maar wel een heerlijk bakkie koffie. Na even een praatje te hebben gemaakt gaan we weer verder. Door naar de Vlist.

Het water van de Vlist vormt de grens tussen de Krimpenerwaard (provincie Zuid-Holland) en de Lopikerwaard (provincie Utrecht). Het slingerende riviertje wordt vrijwel over de volle lengte omzoomd door knotwilgen.

Ook deze eilandjes zijn beplant met knotwilgen. Aan de andere kant, bij de boerderijen, is vaak een kleine boomgaard te vinden. Deze dichte beplanting langs de Vlist staat in groot contrast met de open ruimte direct achter de boerderijen.

Langs de route staan twee watermolens. Deze molens hebben eeuwenlang overtollig water uit de polders in de Vlist weggewerkt. De Bonrepas is een houten Wipmolen uit ongeveer 1600. De tweede wipmolen, de Bachtenaar, is gebouwd rond 1714.  Het bijzondere van een wipmolen is dat de houten opbouw mee kan draaien met de wind.

Je loopt niet alleen op dit pad. Fietsers en wandelaars genieten van dit mooie stukje langs de Vlist. Iedereen houdt zich netjes aan de 1,5m afstand en wacht gemoedelijk af om iedereen de ruimte te geven.

Voordat het laatste rechte stuk langs de Slangenweg begimt is er nog een interessante stop bij een soort van eilandje in de Vlist. De Koeneschans. Deze schans is van (cultuur) historische waarde en maakt deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. De OHW is de eerste belangrijke verdedigingslinie van Nederland geweest en na de inval van de Fransen in 1672 geperfectioneerd. Door het gebied onder water te zetten konden vijandige troepen worden tegengehouden.  

Het laatste stuk is het minst interessant. Zelf vind ik dat geen probleem. Na ruim 14km zit de vermoeidheid een beetje in mijn benen en ben ik blij om mijn auto weer op de parkeerplaats te zien staan.

Datum wandeling: Vrijdag 27 februari 2021
Afstand: 14,8 km
Start, – en eindpunt: Slangeweg, Polsbroek
Knooppunten: 24-35-32-80-83-25-24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: