Wandelen in de Oeverlanden Hollands Diep

Vandaag een excursie in de Oeverlanden met Staatsbosbeheer Oeverlanden Hollands Diep (staatsbosbeheer.nl) Dit gebied ligt tussen Numansdorp en Strijensas in de Hoeksche Waard.

Het weer ’s nachts beloofde niet veel goeds. Wat een regen is er gevallen. Meestal hoor ik het niet zo, maar nu lag ik door de vroege start om 7 uur toch een beetje onrustig te slapen.

De rit ging niet vanzelf, slecht weer, afslag gemist en opeens een route naar de Buitendijk in Hank i.p.v. Strijensas. In eerste instantie dacht ik dat is vreemd, dan kom ik zeker vanaf de andere kant aan. Maar gelukkig toch gestopt om even te checken.

Na mijn eerste telefoontje dat ik te laat zou zijn, nog een keer gebeld, nu met de mededeling dat ze maar gewoon moesten starten.

Tegen half 8 was ik eindelijk bij het beginpunt. Kaplaarzen en regenjas aan en eindelijk kon ik gaan genieten.

Eerst een stuk langs het pad om de plas gelopen totdat ik bij het trekpontje “De IJsvogel” kwam.  Ik vind het altijd wel iets hebben zo’n pontje.

De gids Bas Nieuwenhuizen heeft via de telefoon een duidelijke routebeschrijving gegeven en gelukkig ben ik al snel bij de groep. Nou ja, het was eerder een groepje…door het slechte weer hadden er op het laatste moment nog een aantal mensen afgezegd.

Gelukkig was de regen inmiddels gestopt. Lopend tussen de manshoge, natte springbalsemien, brandnetels en rietpluimen was dat niet echt te merken. Heerlijk, eindelijk weer regen. Alles ruikt dan zo lekker.

Tot 2001 was dit gebied nog landbouwgebied.  Vanuit het project Deltanatuur is het omgevormd tot een mooi Natura 2000 natuurgebied. Het bestaat uit een oud wilgenbos, kreken en waterpartijen.

De bevers hebben het gebied ook gevonden. Helaas hebben we ze niet gezien. Maar wel zat sporen, afgeknaagde takken, bomen, wissels en plukjes gras met bevergeil.

Er staan nog drie oude griendwerkershuisjes, een herinnering aan vroeger tijden toen de griendwerkers hier nog actief waren.

Om ons heen hoor je overal vogels. Door de dichte begroeiing en de hoge bomen zijn ze lastig te zien. Omdat we aan het wandelen zijn is het ook niet de bedoeling om al te lang stil te staan.

We zijn alweer bijna op het eind van de wandeling, vlak bij het trekpontje en opeens zie ik een blauwe flits, een ijsvogel gespot! Ver weg, maar met telelens en verrekijker goed zichtbaar.

En dan zit het er weer op. Rond half tien staan we weer bij de parkeerplek. Met nog een hele dag voor ons.

Was een leuke wandeling door een stukje natuur dat normaal niet is opengesteld. Maar niet alleen het afgesloten gebied is mooi. Ook op het toegankelijke stuk van de Oeverlanden kan je heerlijk wandelen.

Datum wandeling: 10-09-2022
Afstand: 4,5 km
Start- en eindpunt: Buitendijk 242, Strijensas

Eén reactie op “Wandelen in de Oeverlanden Hollands Diep”

  1. 👍Weer heb je een stukje mooi stukje Nederland “ ontdekt”/ en dan ook nog bijna niet te vinden🤔.. 🥴😏 je hebt er weer van genoten.. Wat een prachtige foto’s trouwens…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: