Emerput – Een stukje natuur op een industrieterrein

Soms heb je iets nodig waarvoor je echt naar de winkels moet. Ik koop niet vaak kleding, zeker niet nu ik al anderhalf jaar thuis werk. Maar soms wil je wel weer eens iets nieuws. Een van de winkels waar ik meestal slaag is Anna van Toor. Helaas zijn er niet veel vestigingen bij mij in de buurt en moet ik altijd wel een stukje rijden.  Meestal kies ik voor Breda. Een leuk, gezellig centrum, lekkere eettentjes en goed bereikbaar.

Voor mij is winkelen geen vrijetijdsbesteding, maar echt iets wat ik met een bepaald doel doe. Dus snel winkeltje in, winkeltje uit. Het is het allemaal net niet en neem niet eens de moeite om iets te passen. En na een uurtje loop ik snel weer terug naar de parkeergarage.

In de auto pak ik één van de vier delen mijn favoriete boekenserie op dit moment: “De mooiste fotolocaties van Nederland”. Ik had al zo’n idee dat het bezoekje aan de stad niet lang zou duren. Dus had het zware boekwerk al in de auto gelegd.

Ik kies voor De Emerput. Dit gebied is maar een paar minuten rijden vanaf het centrum. De Emerput is een plas in de wijk Haagse Beemlanden. De plas is ontstaan door zandwinning. Het zand is afgegraven en gebruikt voor de zuidelijke rondweg. Later heeft de gemeente de suikerfabriek CSM-toestemming gegeven slib te storten. Op een gegeven moment was de put volgestort met slib en is dit verwijderd en afgevoerd. De plas is 14 ha groot en 9 meter diep en is omgeven door groen. De suikerfabriek is in 2004 gesloten en later gesloopt. Emerput is nu een prachtig natuurgebied midden in de stad.

Het was even lastig om het te vinden. Ik had mijn routeplanner namelijk op Emerput – Vogelkijkhut gezet. En dat gaat niet helemaal goed. De vogelkijkhut ligt een beetje onder/naast een drukke weg. En midden op deze weg, kreeg ik te horen “bestemming bereikt”. Om hier te stoppen was niet echt een goed idee, dus maar weer een rondje gereden totdat ik een parkeerplaats had gevonden.

De vogelkijkhut zelf blijkt afgesloten te zijn. Via de plaatselijke vogelwerkgroep is het wel mogelijk een sleutel te krijgen. Maar dat is voor mijn korte bezoekje niet nodig. Vanaf de trap bij de hut kan je de plas ook goed overzien.

Volgens de info kan je hier naast de gewone fuut ook de geoorde fuut vinden. Er waren wel wat futen, meeuwen en aalscholvers te zien. Maar verder was het erg stil op de plas.

Het was om te wandelen een prima plek. Helaas was er deze keer was niet veel te zien. Gelukkig heb ik nog heel veel locaties in mijn boek De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland en zoek ik volgende keer gewoon weer een nieuwe bestemming uit.

Datum wandeling: Vrijdag 30 juli
Afstand: 2,5 km
Start, – en eindpunt: Mijkenbroek 13, Breda

Eén reactie op “Emerput – Een stukje natuur op een industrieterrein”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: