Op zoek naar ijsvogels bij het Kasteel van Rhoon

Deze keer een korte wandeling (2,5km) bij het Kasteel van Rhoon.

Om eerlijk te zijn, als ik het gebouw zo zie, denk ik niet gelijk aan een kasteel. Het is een prachtig gebouw, maar niet een echt kasteel. Het is in 1432 gebouwd en de opvolger van het pand wat in 1421 verloren is gegaan door de Sint-Elizabeth vloed. In 1971 werd het kasteel dat na de oorlog door geldgebrek zwaar was verwaarloosd, opgeknapt door de Stichting Kasteel van Rhoon. Zuid-Hollands Landschap is de eigenaar van de tuin en de twee graspercelen die bij de kasteeltuin liggen.

Voor het kasteel ligt het voorbos, dit bos bestaat uit oude linden die oorspronkelijk in een vierkant zijn geplaatst.

Aan de linkerkant is het restaurant te vinden. Helaas was het nog niet open, dus ik heb niet even binnen kunnen gluren.

Een stukje naar rechts vind je de moestuin en dan begint er een slingerende perenberceau, perenbomen aan beide kanten van het pad die aan de bovenzijde met elkaar verbonden zijn, zodat er een tunnel is ontstaan. Vroeger was dit een perfect plekje voor de kasteelvrouw om hier een wandeling te maken. Tegenwoordig een favoriet plekje voor bruidsparen om een foto te maken.

De route loopt verder door het bos, langs een beekje en het restant van een griend. Een stukje nat bos met knotbomen. In het midden ligt een plas, het Waaltje. Waarschijnlijk stond hier het eerste kasteel. Nu schijnt de naamgever van deze route, de ijsvogel, hier te zitten.

Helaas, vandaag geen ijsvogel. Wel een onbekend vogelgeluid gehoord. En voor de zekerheid toch even gezocht naar het geluid dat een ijsvogel maakt. Helemaal zeker ben ik niet, maar het lijkt er wel heel veel op.

In de route zit een klein stukje waarbij ik dacht, doe ik het wel of doe ik het niet. Het pad was onbegaanbaar. Ik heb het even geprobeerd, maar na 10 meter tussen grote distels en brandnetels te hebben gelopen, weer teruggekeerd.  Meestal denk ik bij dit soort paadjes, leuk, maar dit was echt te erg. Na mijn huid goed te hebben gecontroleerd op beestjes loop ik met schrammen en brandneteljeuk weer verder.

Het volgende stuk is heel anders. Langs de kasteeltuin loopt de Kerklaan, een lange rechte laan met lindes aan beide kanten, poeltjes, weilanden met paarden en koeien en nog een laatste stukje bos.

Een korte, maar zeer gevarieerde wandeling.  En zeker een plekje om nog een keer terug te komen. Al is het alleen maar om nog even een kopje koffie te drinken.  

Datum wandeling: Zaterdag 8 augustus 2021
Afstand: 2,5 km
Start, – en eindpunt: Kasteel van Rhoon, Dorpsdijk 63, 3161 KD Rhoon
Route: IJsvogelroute, Zuid-Hollands Landschap

Eén reactie op “Op zoek naar ijsvogels bij het Kasteel van Rhoon”

  1. Zo kun je ook veel plezier aan een wandeltocht beleven.. wat een leuk stukje..geschreven verhaal. .. het is al even geleden dat je er was, maar t ziet er geweldig uit.. aanrader lijkt mij..xxx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: