Het verhaal van Brabant in het NMB

Noord-Brabants Museum, ’s-Hertogenbosch.

Na twee keer in Den Bosch te zijn geweest stond een bezoekje aan het Noord-Brabants museum nog steeds op mijn lijstje.


Het NMB zoals het in het kort wordt genoemd is gevestigd in het Museumkwartier. In een stadspaleis uit eind 18de eeuw. Samen met het Design Museum Den Bosch liggen ze rondom de Paleistuin en zijn ze via een rondgang met elkaar verbonden. Het is één van de grootste museumcomplexen in Nederland.
Wellicht dat ik de toekomst het Design museum nog een keer bezoek. Maar het NMB biedt al genoeg om er een paar uur rond te kijken.

In het museum zijn verschillende tijdelijke en permanente tentoonstellingen.
De permanente tentoonstellingen bestaan o.a. uit:

Het Verhaal van Brabant
Het verhaal van Brabant neemt je mee in een reis door het verleden. Van de tijd dat er alleen nog mammoeten rondliepen tot de huidige tijd, waarin Brabant ongeveer 2,5 miljoen inwoners telt. Wat er in al die jaren is gebeurd wordt op een mooie, interactieve manier tentoongesteld. Zelf vond ik vooral de oude reclameborden van bijvoorbeeld echt Brabantse bedrijven van de Gruyter tot Unox erg leuk om te zien.


Van Gogh in Brabant
Bijna iedereen weet wel dat Vincent van Gogh een Brabander was. Hij is in 1853 geboren in Zundert en heeft een groot deel van zijn werk in Brabant gemaakt. In 1885 is hij vertrokken naar Antwerpen en later naar Frankrijk. De grote bekende werken van Van Gogh zijn hier niet te zien. Wel heel veel andere schilderijen die iets met Brabant te maken hebben.


Jan Sluijters
Deze schilder is geboren en getogen in Den Bosch en een belangrijke kunstenaar voor Het Noord-Brabants
Museum. De Sluijters collectie is dan ook groot en bevat veel topstukken. Van kleurrijke Brabantse weilanden
tot fascinerende portretten. Een van de bekendste schilderijen is Liesje is Jarig. Een kleurrijk schilderij van een
klein meisje met poppen. Het is ook echt een schilderij waar je even iets langer naar wil blijven kijken.

Verder zijn er nog de vaste tentoonstellingen; Moderne en hedendaagse Kunst, Oude Kunst en Blik op de werkelijkheid.


Eén van de tijdelijke tentoonstellingen was deze keer van Wim Delvoye. Een Belgische kunstenaar. Die veel gebruik maakt van traditioneel handwerk en ambacht. Hij is bekend geworden met gasflessen die hij in Delfts Blauw heeft beschilderd. Zijn werk varieert van
glas-in loodramen met röntgenfoto’s van het menselijk lichaam tot koffers die met zilver worden bewerkt. Er was ook een filmpje met mooie, ontspannende muziek. Eerst denk je mooi. Totdat je goed kijkt wat je op het scherm ziet. Brr. In de informatie bij Wim Delvoye staat, werken waarin niets is wat het lijkt. Dat klopt zeker.


Als afsluiting neem ik nog een kijkje in de museumwinkel, er is van alles te zien. Van kaarten, cadeaus tot de mooiste kunstboeken.


Ik heb geen spijt dat ik speciaal voor het museum naar ’s-Hertogenbosch ben gereden. Het is echt een museum waar van alles is te zien. En waar je een paar heerlijke uurtjes door kan brengen.

En eenmaal buiten, dan hoort een bezoekje aan de gezellige binnenstad en aan Bakkerij Jan de Groot er natuurlijk ook bij. Samen met een originele Bossche bol laat ik Den Bosch weer achter me.

Bezoek: 6 januari 2023

2 Reacties op “Het verhaal van Brabant in het NMB”

  1. Weer een heerlijke van alles belevenis .. geweldig zo n bezoek aan dit museum waar je meteen een mooie en goede kijk op het verleden , het instaan en het heden krijgt .. erg leuk inbreng lezen ‼️👌😘

    Like

Plaats een reactie