De Crezéepolder in Ridderkerk

Over dit natuur- en wandelgebied tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht heb ik al veel enthousiaste verhalen gelezen. Het stond dan ook al een tijdje op mijn lijstje om te gaan wandelen.

Dus op een regenachtige vrijdag, tussen de buien door in de auto gestapt en op weg naar Ridderkerk. Het is vlakbij huis, dus ik ben er zo.

Dit natuurgebied is sinds 2018 in handen van Het Zuid-Hollands Landschap. Een stukje getijdennatuur midden in de Randstad. Net zoals in het Stormpoldervloedbos in Krimpen aan de IJssel stroomt het zoete water hier 2 keer per dag met eb en vloed in en uit. Dat betekent dus, rekening houden met hoog en laag water. En je begrijpt het al, daar had ik even geen rekening mee gehouden.

Aan mijn voeten had ik geen laarzen, maar mijn net nieuwe wandelschoenen. De eerste meters lukte het nog om ze redelijk schoon en droog te houden. Maar na 100 meter de moed opgegeven en gewoon door de modder gestapt. Dat loopt toch net iets fijner. En het schoonmaken van mijn schoenen, dat komt later wel weer.

De wandeling begint vanaf de parkeerplaats. Vanaf hier kan je een route van 10 km wandelen. Door de Ridderkerkse grienden, Gorzenpark en de Crezeepolder. Ik loop alleen de route door de polder. Een rondje van ongeveer 5 km. Normaal een uurtje lopen, maar er is zoveel te zien dat ik ruim 2,5 uur onderweg ben geweest.

Volgens informatieborden heb ik hier volop kans op een ontmoeting met bevers, lepelaars en de visarend. Deze keer helaas niet, maar ik zie wel tientallen ganzen, aalscholvers, kieviten, meerkoeten, smienten, eenden en nog veel meer soorten. Geweldig.

Door de twee grote vogelschermen die aan beide kanten van de plas staan heb je een goed uitzicht op al deze vogels.  

Ik loop nog een stukje verder en terwijl ik in de verte de contouren van de stad zie hoor ik alleen maar vogelgeluiden om mij heen. 

Ik kan niet wachten om hier in het voorjaar weer naar toe terug te komen. Mijn agenda heb ik alvast afgeblokt. Wat een mooi gezicht zal dat zijn al die jongen die hier groot worden gebracht. En wie weet, misschien kom ik dan wel de bever of visarend tegen!Datum wandeling: Vrijdag 8 januari 2021

Afstand: 5 km

Start, – en eindpunt Oostmolendijk, nabij de Kanteldijk, Ridderkerk

Meer info: https://www.zuidhollandslandschap.nl/gebieden/crezeepolder

Eén reactie op “De Crezéepolder in Ridderkerk”

  1. Wat een mooie en natuurrijke wandeling, in de Crezeepolder.. en heerlijk rustig de tijd kunnen nemen voor die prachtige foto’s..dat was dus weer genieten , zo heerlijk, bijna om “de hoek” 👌😘

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: