Donkere luchten boven de Nespolder

De weersverwachting was niet echt best. Veel wind en vanaf een uur of 12 regen. Heel veel regen! Dus vroeg op stap. een korte route uitgezocht en klaar om op de fiets te stappen. Maar mijn fiets heb ik maar thuis laten staan en ben in de auto gestapt. Er stond wel heel erg veel wind. Om te wandelen niet erg, maar om te fietsen. Liever niet.

Ik ga vandaag de Nespolderroute wandelen. Een korte route van 4,5 km. Het gebied is in handen van het Zuid-Hollands landschap. Met een route van het Zuid-Hollandse landschap op zak kom ik aan bij de parkeerplaats. De laatste keer dat ik hier was, was het zomer en mooi weer. Dat trekt toch meer mensen om te wandelen. Sta nu in mijn eentje op de parkeerplaats.

De wandeling is duidelijk uitgezet met gele paaltjes. Je kan eigenlijk niet verkeerd lopen.

Je loopt het hele stuk over de graslanden. Af en toe klimmend over een hek. Of balancerend over de smalle planken die over de slootjes liggen. Niet spannend, wel een leuke afwisseling.

Er wordt flink aan het onderhoud gewerkt. De sloten zijn schoongemaakt. Een deel van het riet is verwijderd. En er is een nieuwe windmolen geplaatst. Het waterpeil kan hiermee worden verhoogd zodat het gebied minder toegankelijk wordt voor roofdieren. Mooie klussen voor deze tijd van het jaar.

In het voorjaar moet alles weer klaar zijn voor de grote verscheidenheid aan vogels die hier komen. Nu zijn er vooral zwanen, ganzen, en smienten te zien.

Langs de slootkanten zie ik af en toe een zwanenmossel liggen. Het blijkt dat o.a. reigers en meerkoeten hier gek op zijn. De mosselen zie ik vaak liggen, maar nu weet ik pas dat ze ook echt door vogels gegeten worden.

Op het verste punt van de route ligt een trekpontje. Dit pontje ligt er vanaf 2019. Eénmaal aan de overkant kan je naar een volgend wandelknooppunt lopen. Je komt dan bij een kijkscherm dat uitkijkt op de Hooge Boezem. Dit is geen onderdeel van de route. Maar van het trekpontje moet je natuurlijk even gebruik maken. Al is het alleen maar om even op de stoeltjes te zitten. Tijdens de route zijn namelijk geen bankjes te vinden. Is ook niet echt nodig voor een route van 4,5km. Maar het is wel fijn. Even genieten van het uitzicht en de rust.

Ik loop hetzelfde stuk weer terug en loop dan over de planken naar de andere graslanden. De lucht wordt steeds donkerder, maar het blijft nog droog.

Dat kan je niet van mijn schoenen zeggen. Sommige stukken zijn flink drassig. Meestal goed te ontwijken, maar even niet opletten en je staat tot je enkels in het water.

Ik loop tussen de koeien door naar het het eindpunt. Het had niet veel langer moeten duren. Want de bui barst precies los wanneer ik in mijn C1-tje stap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: