Alleen als het ijs- en ijskoud is.

Laatste volledige dag van deze trip. Maar dat betekent niet dat we niets gaan doen.

Om 10 uur staat we klaar om te gaan langlaufen. Alles weer aan. Alleen de overalls niet. Het gebruik maken van langlaufmaterialen is gratis in het hotel. Dat is goed geregeld. Er wordt weer van alles uitgedeeld; ski’s, schoenen en stokken. Daarnaast geeft de dame een tip. Jullie hebben veel te veel aan. Dus maar weer terug naar de kamer en een laagje minder. Komt goed uit want de ski’s moeten eerst een minuut of 10 buiten staan om af te koelen.

Het begint al lekker. Een flinke steile helling. En dat met die gekke lange stokken onder mijn voeten. Komt neer op twee meter vooruit en één meter achteruit. Geen probleem, als ik éénmaal op het rechte stuk ben, dan gaat het vanzelf. Dat dacht ik in ieder geval. Maar niets is minder waar. Het blijkt een lastige combinatie met die stokken, latten en mijn coördinatie. Ik lig dan ook regelmatig in de sneeuw.

De omgeving is weer geweldig. Alleen met wandelschoenen of sneeuwschoenen lijkt het me wel iets ontspannender. Langlaufen is niets voor mij.

Bij een bezoek aan Finland hoort natuurlijk ook een bezoek aan de sauna. Bij de husky’s al een voorproefje gehad. Maar de Arctic Sauna bij het hotel is een complete sauna. Vier verschillende sauna’s. Eén infrarood, twee vuur/stoom sauna’s. Allemaal lekker. Er is ook een rooksauna. Wat een lucht. Eenmaal buiten heb je het idee dat je een gerookte paling of zalm bent.

Na de sauna blijft er nog maar één ding over om te doen. Het ijskoude water. Walter en Henk geven gelijk al aan “dat ga ik echt niet doen”. Geen probleem. We hebben ook fotografen nodig. Want dit unieke moment moet wel worden vastgelegd. Daar gaan we, één voor één het koude water in. En ja, het is koud. Ijs en ijskoud. Maar wat is het lekker wanneer je er weer uit bent. Verstandig volk die Finnen.

Eén reactie op “Alleen als het ijs- en ijskoud is.”

  1. Als je bedenkt dat je thuis kan genieten , genieten van al jouw geweldig geschreven en met schitterende foto’s voorziene blog, het bewijs!,.. Dan is het bijna of je er bij bent..wat een mooie Laplandse trip heb je (mee) gemaakt, ongelooflijk weer , jouw verhalen, over alle bijzondere,leuke, en lieve momenten…vooral de husky honden hebben jouw hart absoluut gestolen..ik weet zeker dat ze zich jou altijd zullen blijven herinneren..☺️ Het groene licht heeft jou ook in ontroering gebracht. Eindelijk was het daar ,ook weer erg mooie foto’s..😊😁
    De stoere en intense plons in het steen en steenkoude water..Deed ons bijna rillen.. Alles voelde als koud, maar tegelijk ook warm , omdat je er zo van genoten hebt..
    En dat heb je.. met meer dan volle teugen !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: