Zandwoestijn bij de Loonse en Drunense duinen

Op zoek naar een andere omgeving dan de polders in de Krimpenerwaard kwam ik uit bij de Loonse en Drunense Duinen.

Het was lekker rustig onderweg. Heel anders dan op een normale maandag. Volgens mij is de helft van Nederland vrij deze dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw. Maar opeens dacht ik “oh nee dit is de weg naar de Efteling”. En ja hoor, ik stond gelijk stil. Het viel uiteindelijk wel mee, maar heb er toch een klein kwartiertje langer over gedaan.

In het verleden ben ik wel vaker bij de Loonse en Drunense duinen geweest. Iedere keer was mijn startpunt de Roestelberg. Ook deze keer parkeer ik hier weer. Na een heerlijk glutenvrij streekgebakje en een kopje thee vertrek ik.

Bij het restaurant heb ik voor € 1,00 een routekaart gekocht. Op deze route staan de knooppunten voor fiets,- en wandeltochten vermeld. Zag er handig uit. Alleen kan ik het eerste knooppunten paaltje al niet vinden. Maar als het goed is staan er heel veel. Ik kom er vanzelf wel één tegen. Dat dacht ik tenminste.

Na eerst de mountainbikers te hebben ontweken klim ik over het eerste duin. En dan is het gelijk een andere wereld. Alles is een grote zandvlakte. Het gebied bestaat voor ongeveer een derde uit zand. Bomen staan half in het zand, heuveltjes en diepere vlakken stukken. Het is prachtig. Zeker met de blauwe lucht op de achtergrond. Ze noemen dit gebied niet voor niets soms ook de Brabantse Sahara.

Het zand loopt best zwaar. Op zoek naar een bordje met knooppunten kom ik uit bij de bosrand. En wanneer ik eindelijk een paar paaltjes heb gevonden staat het knooppunt niet op de kaart. Het volgen van een route geef ik dan ook maar op.

Beetje op gevoel en af en toe google maps. Dan kom ik wel weer een keer bij de Roestelberg. Dat is het fijne van wandelen. Gewoon lopen en genieten. Een kilometer meer of minder is niet zo heel erg.

Er zijn verschillende paden aangelegd. Fiets, en wandelpaden maar ook ruiterpaden. Af en toe liep ik op een ruiterpad. Waar ik dat aan merkte? Nou met honden moet je al veel uitwerpselen ontwijken maar bij paarden. Niet normaal wat een hopen!

Veel vogels of andere dieren heb ik niet gezien. Wel een paar koolmeesjes, roodbostjes en een specht.

Bij spechten krijg ik altijd een fijn gevoel als ik de eerste roffels hoor. Hoor ik nou een specht? Ja, ik hoor hem. Maar waar zit ie dan? Zoeken en meestal zie ik ze dan niet goed. Nu zat hij ook te ver weg voor een foto. Maar het silhouet zag er mooi uit. Het leek wel zo’n jaknikker waar ze olie mee omhoog pompen.

Na een kleine 3 uur wandelen ben ik weer terug op de parkeerplaats.

En dat ik niet de enige was die had bedacht, laat ik eens naar De Loonse en Drunense duinen rijden, dat was goed te zien bij het restaurant. Het zat bomvol. Zelfs op het buitenterras (4 graden) was geen plekje meer over.

In de zomer ga ik zeker nog een keer terug naar deze omgeving. Meer flora en fauna. En de bloeiende hei. Het was nu al mooi. Maar dat lijkt me helemaal indrukwekkend.

Meer info over het park is te vinden op Loonse en Drunense Duinen

2 Reacties op “Zandwoestijn bij de Loonse en Drunense duinen”

  1. Wat een bijzondere wandeling ..en een prachtige serie foto’s..met een lief roodborstje /mooie route @ met of zonder paaltjes / maar met zandwoestijn! Schitterende Nederlandse natuur ! Xxx

    Like

  2. Hoi, hoi, route paaltjes die mis ik ook meestal. Maar uiteindelijk kom je er , met de navigatie satellieten van deze tijd. Goed idee…ga eens kijken waar het is. Wie weet ben ik in de buurt. Maken we samen een wandeling. Ik ben momenteel in Duitsland, vanavond Schierstein. Ben van plan op de fiets naar Wiesbaden morgen. Mooie stad is dat. Kijken of ik een TooGoodToGo box kan scoren. Heel veel groetjes, ook aan Henk en wie weet tot ziens.
    Susan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: