Bevroren schoonheid

Eindelijk weer tijd voor een mooie wandeling. De afgelopen weken lag de focus iets meer op het hardlopen. Maar nu de Marathon van Rotterdam achter de rug is, mag ik van mezelf weer zonder schuldgevoel gaan wandelen.

Want dat blijft toch wel het mooiste om te doen. Lekker stevig doorstappen en ondertussen genieten van de bijzondere dingen die ik onderweg tegenkom. En er foto’s van te maken natuurlijk.

Deze keer stond de 27ste Rode Kruis Bloesemtocht op het programma. (voor ons de 5de keer) En omdat het al snel een uurtje rijden is, al om 6.15 richting Geldermalsen vertrokken.

Van de vorige keer weet ik nog dat het best een stukje lopen is vanaf de parkeerplaats naar de start. Op de heenweg is dat niet zo erg, maar op het eind is het altijd net wat minder fijn. Het parkeren was prima geregeld. Er stonden parkeerwachters en er was nog plek zat. En plek zat was ook wel nodig. Volgens mij was er een recordaantal deelnemers, 34.542. Maar er was dan ook voor elk wat wils. Korte afstanden, vanaf 8km maar ook 40 km.

Rond 8 uur beginnen we. We gaan de 25km west lopen. En dat is een mooie afstand om weer mee te beginnen. We lopen door de velden met appelboompjes en het is gelijk al schitterend. En koud!

Maar de nachtvorst geeft problemen voor de bloesem. Als de bloesem bevriest, is de kans op het mislukken van de oogst groot. De oplossing? Beregenen! Om de bloesem en de knop vormt zich dan een ijslaagje waarbij wat warmte vrijkomt. Als je maar blijft beregenen, blijft de temperatuur van het ijs rond het vriespunt.

Een goede oplossing voor het behoud van de oogst. Maar ook voor het maken van foto’s want het ijslaagje om de bloesem zorgt ervoor dat het een prachtig gezicht is.

De route stuurt ons over het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, ook wel het openlucht museum van de Betuwe genoemd. Vervolgens gaat de route via Beesd en Rhenoy. Vanaf deze dorpjes loopt de route langs de zuidelijke Lingoever weer terug naar Rumpt en Enspijk. Om vervolgens weer terug te lopen over de Deilsedijk terug naar de veiling.

En dat teruglopen…dat was nog wel een dingetje. Want mijn Runkeeper gaf al redelijk snel 25km aan. Terwijl de veiling nog lang niet in zicht was.

Uiteindelijk was de route ongeveer 28,5 km. Maar het ging lekker en de route was schitterend dus alleen maar fijn nog een beetje extra van al dat moois.

Bij de finish de medaille opgejaald als een mooie herinnering aan de 5de Bloesemtocht die we hebben gelopen.

En natuurlijk hebben we die andere mooie herinnering ook meegenomen. Heerlijke, zoete, sappige aardbeien. Maar die redden het niet lang. Daar zijn ze veel te lekker voor.

Met het lopen naar de parkeerplaats erbij hebben we zeker de 30km wel gehaald. Alleen een beetje jammer dat mijn telefoon het te lang vond duren. Vlak voor het eind was de batterij leeg.

En dan gaan we moe maar met een tevreden gevoel weer richting huis.

https://rodekruisbloesemtocht.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: