El Savador en Honduras – Dag 5

12 november 2018

De dag begint met een heerlijk ontbijt met een prachtig uitzicht op het meer.

Rond 9 uur vertrekken we met het grootste deel van de groep voor een stadstour door Suchitoto. De gids van Sapitotours staat ons al op te wachten.

Suchitoto betekent ‘plaats van vogels en bloemen’. Na de burgeroorlog was de plaats begin jaren 90 bijna geheel verlaten. Dit was een echt FLM gebied. De rode vlaggen zie je nu nog in de straten hangen.

Het eerste bezoek is aan een voormalige school die na de oorlog door een vrijwilligers is gerenoveerd en waar nu een museum in is gevestigd. In het museum krijg je een indruk van het leven ten tijde van de Maya’s. In de film die we te zien krijgen zie je op welke manier de guerilla’s worden getraind.

Volgende stop is de fruitmarkt et daarboven de foodmarket. Een ruimte waar allemaal ‘mama’s pupusas staan te bakken.Wij mogen er zelf ook één maken. Dat komt mooi uit. Toch een beetje de kookworkshop die ik op vakantie altijd probeer te volgen. Het was best lastig. De bolletjes maisdeeg werden bij mij geen platte pannenkoekjes. Gelukkig kreeg ik wel hulp. Een beetje bonenprut en kaas erop om er weer een pannenkoekje van te maken. Een minuut of 5 op de bakplaat en de pupusa is klaar. En het was heerlijk.

Daarna richting het centrale plein, parque centario, waar de Iglesia Santa Lucia het plein domineert. Een prachtige, lange kathedraal met houten pilaren.

Het stadje staat bekend om de indigoproductie. Helaas wilde de rest van de groep de workshop niet doen. Maar gelukkig hebben we er nog wel een kort bezoekje kunnen brengen. Eén van de medewerksters heeft een korte demonstratie gegeven over het proces van kleuren. Een paar elastiekjes op de stof, door het water heen halen en je hebt een mooi indigostofje. Indigo wordt trouwens gemaakt van de bladeren van de Xiquilite plant.

Het meel waar de pupusas van worden gemaakt wordt in ouderwetse, handbediende machine verwerkt. En het maakt een kabaal van jewelste. De mais wordt erin gegooid en het meel komt eruit.

Tijdens de tour worden we regelmatig op de foto gezet. Later blijkt dat we ook weer verschillende keren op facebook zijn gezet. Dat blijft dus opletten en niet chagerijnig rondlopen dus.

Verder nog een bezoekje aan Galerie de Picas en hotel Los Almondros gebracht. We hadden een enthousiaste gids, die redelijk Engels sprak. Maar op zich was het wel een prijzige tour, $ 27,00 p.p.

De volgende tour begint pas om 15.00 uur. Dat betekent dat we even rustig aan kunnen doen. Bakkie koffie bij Casa de la abuela, souvenirtje gekocht, lunchen in het hotel en nog even relaxen op de kamer.

Voor vanmiddag staat de boottocht over het stuwmeer op het programma. Dit hele gebied is in het begin van de jaren 70 zeker 12 meter onder water gezet. Dorpjes, kerken en scholen zijn hiermee volledig verdwenen. Als het water laag staat zijn soms alleen de stenen op de begraafplaats te zien.

Onze kapitein blijkt een ware held te zijn. In 2012 is er vliegtuigje in het meer gecrasht. Er waren 4 inzittenden aan boord, waar 1 man van is gered. Deze man was door onze kapitein uit het water gered. Het bewijs hiervan wordt met verschillende krantenknipsels geleverd.

Het meer is prachtig. Het hele meer is volgegroeid met een soort waterhyacinten. De lokale bevolking is er niet blij mee, maar het ziet er geweldig uit. Al die groene stukken in het water. Een mooie schuilplek voor alle vogels die hier voorkomen.

Wij zien helaas alleen de zilverreiger en de aalscholver. Bijzonder om te zien hoe deze vogels rond zonsondergang zich allemaal in één boom verzamelen.

Rond 17.30 uur zijn we weer terug in het hotel. En vertrekken gelijk weer om met een groepje ergens op het plein te gaan eten. Visje uit de oven op. Was weer heerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: