Rudolf the rednosed reindeer…

Na een goede nacht slaap verwacht je dat iedereen fris en fruitig aan het ontbijt verschijnt. Niets is minder waar. Met slaperige hoofden en stramme spieren zit iedereen aan het ontbijt. Poeh, poeh. Gelukkig is de koffie erg sterk.

Vandaag geen husky’s maar rendieren. Om 9.40 staan we weer klaar. Na veel getwijfel zonder overall. Gewoon warme kleding. Leuk voor de foto’s. Het is immers een strak blauwe lucht en het zonnetje schijnt al. Dus echt koud wordt het niet, denk je dan.

Bij het instappen denk ik al, volgens mij heb ik niet de juiste keuze gemaakt. In de bus is het al koud. Na een korte transfer naar de 19e eeuwse rendierfarm die bij Torassieppi Winter Village hoort weet ik het zeker. Een hele foute keuze. Gevoelstemperatuur blijkt ook -24°c te zijn vandaag.

Bij de farm vertelt onze gids Laurie over het leven van en met de rendieren en bezoeken we een traditionele Lapse boerderij en het museum. Alsof je zo terug gaat in de tijd!

Aansluitend maken we een ritje van 3 km ongeveer 30 minuten) met de rendierslede, om een gevoel te krijgen hoe het is om met de rendieren op pad te gaan. Je hoort niets anders dan het suizen van de wind door de besneeuwde bomen en het gehijg van de rendieren.

De lunch vindt plaats in een kota. Een typische Finse tent. De gids maakt op een zelfgemaakt vuurtje soep en koffie klaar. Met daarbij lekkere boterhammen met kaas. Overal worden hier vuurtjes gestookt. ’s Avonds ruikt mijn haar dan ook iedere keer weer naar rook. Vies maar eigenlijk ook stiekem een beetje lekker.

Daarna rijden we weer terug naar de farm. Het is allemaal heel anders dan de husky’s maar ook weer leuk om mee te maken.

We zijn op tijd terug en hebben nog wat tijd om naar het ijshotel te rijden. Prachtige hotelkamers van sneeuw en ijs. Versierd met ijskunstwerken. Ik ben zo blij dat ik hier niet hoef te slapen. Het is zo ontzettend koud. Maar een drankje in de hotelbar, heb ik natuurlijk wel even geprobeerd.

Vannacht verblijven we wel in een Aurora Dome. Het schijnt een unieke manier te zijn om winters Lapland te ervaren. De knusse en warme Domes liggen vlakbij het uitgestrekte bevroren meer, een perfecte locatie om het noorderlicht aan de sterrenhemel te spotten. De comfortabele tenten zijn in iglo-stijl gebouwd en beschikken over 2 bedden, een open haard en een zitje. Wij krijgen de husky kamer. Erg toepasselijk. Door het transparante raam kijken we naar de hemel en hopen het magische Noorderlicht te zien. Helaas. Dat lukt niet. Helemaal bewolkt. Maar het heeft wel iets zo’n nachtje.

%d bloggers liken dit: