Spitsbergen mei 2018 – deel 3

Helaas, onze indrukwekkende trip naar Spitsbergen zit er weer op. Maar wat hebben wij weer een bijzondere belevenis achter de rug.

Na het vertrek uit Stokmarkness zijn we gelijk de open zee op gegaan. Waar we na ruim 48 uur varen bij het miniscule Bereneiland arriveren. Bij de ontdekking van het eiland is er een ijsbeer gedood, vandaar de naam. De landing was lastig met de ruwe zee maar we konden uiteindelijk toch aan land.

En daarna weer ruim 30 uur verder varen. De zee is al deze dagen niet echt rustig. Er is dan ook aardig wat drinken over de vloer gegaan en glaswerk gesneuveld. Er zijn best veel mensen zeeziek maar wij gelukkig niet.

Doordat we eerder naar Spitsbergen zijn gaan varen en ook nog de wind mee hadden komen we al op zaterdag aan bij Spitsbergen. Dat betekent geen 3 maar 6 volle dagen op Spitsbergen. Wat een kadootje. We varen zelfs helemaal door naar Ny Alesund. Het noordelijkste dorp van de wereld op 78,55 NB. Overal waar je kijkt zie je spitse met sneeuw bedekte bergtoppen, gletsjers, fjorden en ijsschotsen.

En we zien natuurlijk veel wildlife zoals; heel veel verschillende vogels, rendieren, poolvos, beluga’s, walrussen, greate whale en op het allerlaatste moment zelfs nog een ijsbeer. Ver weg, maar we hebben hem gezien. Wat een machtig mooi dier. Onze reis was hiermee ook echt af. Met een tevreden en gelukkig gevoel hebben we het laatste stukje gezeild naar Longyearbyen. Om van daaruit door te vliegen naar Oslo. Waar wij nu nog een paar dagen blijven. De rest van de groep vliegt gelijk door naar Amsterdam.

En het is wel weer even wennen, niet meer met 30 man op een grote zee, een kleine ruimte, 0° en een koude wind. Maar met zijn tweetjes in een miljoenen stad en een temperatuur van 30°.

Helaas bij Bereneiland wel met mijn duim tussen een deur gekomen na een hevige golf. Zag er niet best uit. Zeker niet wanneer je echt midden op zee zit. Maar gelukkig waren er veel mensen met een medische achtergrond in de groep. Dankzij hen heb ik, met een mooi ingepakte duim, nog zorgeloos van de reis kunnen genieten.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, staande mensen, berg, lucht, buiten en natuur

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht, buiten, natuur en water
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, glimlacht, berg, lucht, natuur en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: oceaan, buiten, water en natuur

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: